domingo, 3 de noviembre de 2013

Procés Constituent, també a Vilanova

[Article publicat a EixDiari i Diari de Vilanova. 23/10/2013]
Vilanova ha viscut aquest octubre un dels actes polítics més especials dels darrers temps. Especial perquè és de les poques vegades en que s'omple una plaça per escoltar un missatge de ruptura, anticapitalista, un missatge d'esperança en un canvi que es vol per avui i no per demà passat.
Més de set-centes persones van escoltar la proposta del Procés Constituent que encapçalen Teresa Forcades i Arcadi Oliveres. Una proposta ben clara: obrir un procés constituent a Catalunya per trencar les regles del joc d'un capitalisme que només pot oferir, per una banda, patiment per a la majoria i, per l'altra, l'acumulació immoral de beneficis d'una minoria (sempre extret de l'esforç de la majoria).


Per fer-ho possible – i aquesta és potser l'aposta més trencadora- cal prendre el poder. I cal fer-ho d'una forma diferent a com s'ha intentat fer fins ara. La gent treballadora ha de ser conscient de la seva força. Aquesta només es pot materialitzar amb la organització; juntar-se, associar-se per aconseguir canviar la situació, per canviar-ho tot. Fer-ho, a més, essent la mateixa gent la protagonista d'aquests canvis i construint una nova política, des del lideratge col•lectiu i no des d'unes cúpules que ho decideixen tot.
Sembla un treball herculi el que s'ha marcat el Procés Constituent, i de fet ho és. Però començant per allò més proper seria, fins i tot, factible a curt termini, per què no començar a fer-ho a la nostra ciutat? ¿Per què no respondre a la invitació que ens fan i treballar per una candidatura unitària de l'esquerra alternativa, des de la diversitat, i en la que tant ICV, com EUiA i les CUP aportin la seva experiència política? Aquesta sembla també una tasca difícil, però -parafrasejant lliurement a Bertolt Bretch-  aquests són temps de defensar allò que sembla obvi.
La obvietat, avui, és que l'esquerra que representen totes tres organitzacions polítiques, els moviments socials i tota la gent implicada (les forces vives, com s'acostumava a dir fa un temps),  i l'empemta de plataformes com Procés Constituent i Front Cívic, poden fer realitat un canvi d'època en la nostra ciutat. Posem-nos a treball per un procés constituent també a Vilanova.

No hay comentarios:

Publicar un comentario